sort proizvodi

ДОГАЂАЈИ

by

Сећање на храбре ратнике Сремског фронта

СУБНОР Града Врања и руководство Општине Трговиште нису пропустили учешће у обележавању 76. годишњице пробоја Сремског фронта и велике победе над фашистима у Другом светском рату. Заједничку делегацију Врања и Трговишта предводио је Небојша Трајковић заменик председника Општине Трговиште.           Са бројним делегацијама из Србије и других крајева пропраћен је целокупан програм обележавања. У меморијалном комплексу „Сремски фронт“ у Адашевцима одата је почаст погинулима, положено цвеће, а чланови делегације из Врања и Трговишта цвеће су положили и свеће запалили у алеји погинулих ратника 8. српске бригаде, а затим су посетили музеј посвећен овом великом догађају и уписали се у књигу утисака.           Трагом ратника из свога краја Врањанци и Трговиштани су се потом упутили у суседне Батровце где су подигнута спомен обележја 22. дивизији и 8. српској ударној бригади, у чијем су саставу били борци из трговишког и врањског краја.           Венци и цвеће положени су најпре на споменик у центру села, велику гранитну стену допремљену из Моминог камена недалеко од Врања, са спомен плочом посвећеном 22. српској дивизији, на којој стоји уписано „Још смо овде докле сеже ово поље“. Потом се делегација упутила ка реци Босут, до спомен обележја подигнутог у славу 8. српске ударне бригаде која је баш на том месту кренула, шест сати пре свих других јединица, у форсирање реке Босут са циљем да се направи мостобрасн и скрене пажња са планираног главног удара. Ту су положени венци домаћина и гостију, а потом је госте из Врања и Трговишта поздравио председник СУБНОР-а, овог лепог сремског села, Зоран Драгослављевић. О улози и значају 8. српске ударне бригаде у пробоју Сремског фронта говорио је Небојша Трајковић, заменик председника Општине Трговиште. Он је посебно истакао значај сремског фронта у коначном слому фашизма када је убрзо дошла дуго чекана слобода. Осма српска бригаде, формирана 8. марта 1944. године у Трговишту, прешавши борбени пут дуг пет хиљада километара, а овде у овој Сремској равници, дала је огромне људске жртве. Само у овој бици она је изгубила у једном дану 211 својих храбрих бораца са југа Србије, а око 400 стотине је теже и лакше рањено. О страхоти борбе коју је ова бригада водила на овом месту у форсирању Босута и прављењу мостобрана, говори и запис једног руководиоца бригаде који каже „Ако постоји пакао на земљи, треба га потражити овде“. Потом је, већ традиционално, из чамца бачено свеже цвеће у реку Босут, чиме је одата почаст онима који су у њеној хладној води завршили своје младе животе.

by

Деци која похађају Основну школу од петог до осмог разреда на територији општине Трговиште уручени таблет рачунари

На основу одлуке коју је донео Републички кризни штаб за одржавање наставе на даљину због пандемије корона вируса, ђаци основних школа на територији општине Трговиште могу да прате онлајн наставу, пошто су им уручени таблет рачунари са интернетом, које је донирала Стална конференција градова и општина у оквиру пројекта ,, Не остављај никог иза себе''.Таблети са интернетом ће служити за потребе праћења наставе на даљину од стране деце основношколског узраста из рањивих група са територије општине Трговиште, којима ће ова помоћ бити од великог значаја и олакшати им школовање.

by

УСПЕШНА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА ,, НЕ ОСТАВЉАЈ НИКОГ ИЗА СЕБЕ''

Данас је у кабинету председнице општине Трговиште госпође Миљане Златковић, потписан уговор о донацији између  Сталне конференције градова и општина – Савез градова и општина Србије и општине Трговиште  о испоруци 21 таблет  рачунара  марке HUAWEI T3  10 Lite 2GB/32GB са СИМ картицом  и неограниченим интернетом, чиме је  успешно завршена реализације пројекта и јачање локалних економских капацитета за спровођење Агенде 2030 и принципа ,,Не остављајте никог иза себе'', коју СКГО имплементира на основу под-уговора са НАЛАС-ом, у оквиру брзих мера друштвњно-економског опоравка рањивих група. Циљ овог програма је да се помогне деци из  рањивих друштвених група у учењу на даљину, односно праћење онлајн наставе ,највећим делом путем таблета са интернетом. Председница општине је напоменула да ће таблети са интернетом служити за потребе праћења наставе на даљину од стране деце основношколског узраста из рањивих група са територије општине Трговиште.

by

Обележена 77.годишњица 8.Српске ударне бригаде у Трговишту

Полагањем венаца и цвећа на спомен чесми у Трговишту, обележен је један од најзначајнијих догађаја из историје нашег краја – 77.година од формирања 8. Српске ударне бригаде. Венце и цвеће положоли су представници општине Трговиште, представници 4. бригаде Војске Србије, представници СУБНОР-а Трговиште, председник скупштине Републичког одбора СУБНОР-а Србије господин Мирољуб Стојчић и представници Полицијске станице Трговиште. Пригодним говором, присутнима се обратила председница општине Трговиште госпођа Миљана Златковић:  ,,Времена се мењају, догађаји се смењују, али је историјска истина само једна. 8.Српска ударна бригада има славни борбени пут дугачак преко 500км. На овом путу водила је више од 90 већих борби и низ мањих битака, све до пробоја Сремског фронта.Самим формирањем 8. Српска ударна бригада је обезбедила место на страницама историје, али њен борбени пут овенчан је неизмерном славом и великим жртвама.Животе су у тим борбама изгубила чак 563 бораца. Трагичне су велике жртве уграђене у темеље слободе – те најсветлије људске вредности и због њих смо ми данас овде. Још би већа трагедија била да ми и будуће генерације заборавимо на њих”. Зато ми са поносом и пијететом  и одајемо пошту и стално се сећамо. На њиховим се жртвама, части и борби за слободу морају васпитавати како данашње тако и будуће генерације, рекла је председница општине Трговиште Миљана Златковић.

by

Потписивање Повеље женске солидарности градоначелница и председница општина

Градоначелнице и председнице општина у Србији  потписале су данас Повељу женске солидарности којом су се обавезале да ће, без обзира на своју партисјку припадност, сарађивати и заједнички деловати у циљу достизања пуне родне равноправности у Србији 21. Века. Повељу је потписала и председница општине Трговиште Миљана Златковић. Потписивање ове Повеље је први корак у оснивању Мреже градоначелница и председница општина у Србији, која је покренута на иницијативу министарке  МДУЛС Марије Обрадовић, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији. Циљ данашњег окупљања било је међусобно повезивање и размена искустава  жена које су изабране на функције градоначелница и председница општина, како би се одредили даљи кораци у њиховој међусобној сарадњи и прецизирао вид подршке за превазилажење изазова у локалним срединама.

by

Реализација пројекта Очување и обнављање екосистема прекограничног региона кроз побољшање квалитета речних вода и земљишта

У оквиру Interreg  - IPA програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија који финансира Европска унија, данас је у Трговиште допремљен нов мини утоваривач точкаш  марке BOBCAT S450. Кључеви мини утоваривача  су уручени председници општине Трговиште госпођи Миљани Златковић.Мини утоваривач je део пројекта  под називом ,, Очување и обнављање екосистема прекограничног региона  кроз побољшање квалитета речних вода и земљишта''. Општина Трговиште пројекат реализује у сарадњи са водећим  партнером општина Дупница из Републике Бугарске.

Миљана Златковић

Председник општине Трговиште

email

Ненад Крстић

Народни посланик

Шеф одборничке групе СНС

email

Opština Trgovište

place Краља Петра Првог 4 Трговиште, Србија

local_phone +381 17/452-207, +38117/452-710, +381 17/452-203

email kabinetpredsednika@trgoviste.rs

local_printshop 017/ 452 709

access_time Понедељак - Петак 07:00 - 15:00

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %