sort proizvodi

О нама

Општина Трговиште

Налази се на крајњем југоистоку Републике Србије, смештена  на површини од 370 км2, уз саму границу са Македонијом, а граничи се са општинама Босилеград, Врање и Бујановац.

Конфигурација терена је типично рурално брдско-планинско подручје окружено планинама и висоравнима и то: Беле Воде, Дуката, Чупиног брда, Козјака и др. Однос најниже и највише надморске висине је 520 м-1.828 м (разлика 1.308 м).

Конфигурација терена, структура земљишта и мешовита егејско-вардарска и континентално-планинска клима утицали су на разноврсном биљном па тиме и животињском свету.  

Сам центар општине, варошица Трговиште смештена је на ушћу  трију река: Трипушница, Козједолска и Лесничка река, од којих настаје река Пчиња, која се улива у Вардар. Налази се на 43о 33' СГШ и 22о17' ЈГД. 

Општина Трговиште обухвата пет месних заједница: Ново Село, Шајинце, Трговиште, Доњи Стајевац и Радовница са 35 насељених места где према последњем попису из 2011. године живи 5.095 становника. Од тога у самој варошици Трговиште живи негде око 2.300 становника. 

У непосредном окружењу Трговишта, налазе се монументални облици стенске масе, вероватно јединствени на подручју Србије, па и Балкана и Европе, који обликом подсећају на Ђавољу варош. То место познато је као „Вражји камен“ и на самом врху налази се Црква Пресвете Богородице која датира из XIV века. Посебан значај има и близина манастира СВ. Прохор Пчињски који има свој религиозни и споменички значај.

Општина Трговиште повезана је са коридором X државним путем II А реда 234 који пролази долином реке Пчиње у правцу Босилеграда. Код Трговишта се одваја државни  пут II А реда 235 према Кривој Паланци (БЈРМ) на коме још увек није отворен гранични прелаз. У  Доњем Стајевцу се одваја државни пут II А реда 227 који преко села Нови Глог иде до Врања и Лесковца.

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %