sort proizvodi
news

Сећање на храбре ратнике Сремског фронта

Autor:

СУБНОР Града Врања и руководство Општине Трговиште нису пропустили учешће у обележавању 76. годишњице пробоја Сремског фронта и велике победе над фашистима у Другом светском рату. Заједничку делегацију Врања и Трговишта предводио је Небојша Трајковић заменик председника Општине Трговиште.

          Са бројним делегацијама из Србије и других крајева пропраћен је целокупан програм обележавања. У меморијалном комплексу „Сремски фронт“ у Адашевцима одата је почаст погинулима, положено цвеће, а чланови делегације из Врања и Трговишта цвеће су положили и свеће запалили у алеји погинулих ратника 8. српске бригаде, а затим су посетили музеј посвећен овом великом догађају и уписали се у књигу утисака.

          Трагом ратника из свога краја Врањанци и Трговиштани су се потом упутили у суседне Батровце где су подигнута спомен обележја 22. дивизији и 8. српској ударној бригади, у чијем су саставу били борци из трговишког и врањског краја.

          Венци и цвеће положени су најпре на споменик у центру села, велику гранитну стену допремљену из Моминог камена недалеко од Врања, са спомен плочом посвећеном 22. српској дивизији, на којој стоји уписано „Још смо овде докле сеже ово поље“.

Потом се делегација упутила ка реци Босут, до спомен обележја подигнутог у славу 8. српске ударне бригаде која је баш на том месту кренула, шест сати пре свих других јединица, у форсирање реке Босут са циљем да се направи мостобрасн и скрене пажња са планираног главног удара. Ту су положени венци домаћина и гостију, а потом је госте из Врања и Трговишта поздравио председник СУБНОР-а, овог лепог сремског села, Зоран Драгослављевић.

О улози и значају 8. српске ударне бригаде у пробоју Сремског фронта говорио је Небојша Трајковић, заменик председника Општине Трговиште. Он је посебно истакао значај сремског фронта у коначном слому фашизма када је убрзо дошла дуго чекана слобода. Осма српска бригаде, формирана 8. марта 1944. године у Трговишту, прешавши борбени пут дуг пет хиљада километара, а овде у овој Сремској равници, дала је огромне људске жртве. Само у овој бици она је изгубила у једном дану 211 својих храбрих бораца са југа Србије, а око 400 стотине је теже и лакше рањено. О страхоти борбе коју је ова бригада водила на овом месту у форсирању Босута и прављењу мостобрана, говори и запис једног руководиоца бригаде који каже „Ако постоји пакао на земљи, треба га потражити овде“. Потом је, већ традиционално, из чамца бачено свеже цвеће у реку Босут, чиме је одата почаст онима који су у њеној хладној води завршили своје младе животе.

Претражите вести

НАТАША МАНАСИЈЕВИЋ

Председница општине Трговиште

email

БРАТИСЛАВ КРСТИЋ

Заменик председнице општине

email

НЕНАД КРСТИЋ

Народни посланик

email

Општина Трговиште

place Краља Петра Првог 4 Трговиште, Србија

local_phone +381 17/452-207, +38117/452-710, +381 17/452-203

email kabinetpredsednika@trgoviste.rs

local_printshop 017/ 452 709

access_time Понедељак - Петак 07:00 - 15:00

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %