sort proizvodi
news

НАРЕДБА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ ТРГОВИШТЕ - АФРИЧКА КУГА СВИЊА

Autor:

Дана 14.03.2023. године , НКЦ Управи за ветерину, Министарства пољопривреде  шумарства и водопривреде Републике Србије, пријављена је од стране РКЦ Ниш надлежне ветеринарске инспекције Пчињског управног округа, појава заразне болести афричка куга свиња код домаћих свиња у насељеном месту Широка Планина, општина Трговиште

Штаб за венредне ситуације  општине Трговиште упознат је са решењем Министарства  пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управе за ветерину да је проглашено постојање заразне болести свиња- афричке куге свиња у општини Трговиште.

Подручје полупречника најмање 3км око жаришта заразе  у насељеном месту Широка Планина, општина Трговиште, Пчињски управни округ , проглашава се ЗАРАЖЕНИМ ПОДРУЧЈЕМ од заразне болести АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА код домаћих свиња  и обухвата насељена места: Широка Планина, Горновац и Шумата Трница.

Подручје  полупречника најмање 10км око жаришта заразе проглашава се УГРОЖЕНИМ од заразне болести АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА код домаћих свиња и обухвата насељена местса : Горња Трница, Горњи Козји Дол, Дејанце, Доња Трница, Доњи Козји Дол, Думбија, Ђерекарце, Зладовце, Калово, Лесница, Мала Река, Марганце, Трговиште, Црновце, Шајинце, Шапранце као и насељена места : Барбаце, Владовце, Мездраја и Ново село.

На ЗАРАЖЕНОМ и  УГРОЖЕНОМ   подручју , ради сузбијања и искорењивања афричке куге свиња спроводе се следеће мере:

1. Попис свих газдинстава на којима се држе и узгајају свиње, у што краћем року као и обележавање и регистрација свих небележених свиња уз клинички преглед у року од седам дана, под надзором ветеринарског инспектора.

2. Забрана премештања и превоза свиња јавним или приватним путевима.

3.Чишћење, дезинфекција и по потреби дезинскеција возила и опреме које се користе за превоз свиња.

4. Забрана уласка и изласка других домаћих животиња на и са газдинства без одобрења ветеринарског инспектора.

5. Пријављивање ветеринарском инспектору, без одлагања сваке оболеле или угинуле свиње са газдинства.

6. Забрана премештања свиња са газдинства на коме се држе док не протекне најмање 40 дана  од спроведеног чишћења и прве дезинфекције.

Мере на угроженом и зараженом подручју примењиваће се најмање док се не обави чишћење, дезинфекција, а по потрби и дезинсекција последњег зараженог газдинства, док се свиње на газдинствима не прегледају и лабораторијски не испитају како би се потврдило или искључило присуство вируса афричке куге свиња. Наведени прегледи обављају се 45 дана после спроведеног чишћења и прве дезинфекције, а по потреби и дезинсекције на зараженом газдинству, односно у складу са посебним прописом.

Контрола прописаних мера вршиће се од стране Комуналне инспекције Одељења за инспекцијске послове Општинске управе општине Трговиште.

Претражите вести

НАТАША МАНАСИЈЕВИЋ

Председница општине Трговиште

email

БРАТИСЛАВ КРСТИЋ

Заменик председнице општине

email

НЕНАД КРСТИЋ

Народни посланик

email

Општина Трговиште

place Краља Петра Првог 4 Трговиште, Србија

local_phone +381 17/452-207, +38117/452-710, +381 17/452-203

email kabinetpredsednika@trgoviste.rs

local_printshop 017/ 452 709

access_time Понедељак - Петак 07:00 - 15:00

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %