sort proizvodi
news

ВАРОШ МАЛА А ИСТОРИЈА ВЕЛИКА

Autor:

Трговиште, наша мала варош на крајњем југу Србије, тик уз границу са Северном Македонијом, континуирано и поносно негује сећање на своју богату историјску прошлост а посебно на традиције Другог светског рата.
Дана 08.03.2022. године Трговиште је обележило 78 година формирања Осме српске ударне бригаде. Најпре је,  у присуству великог броја грађана и бројних гостију, уприличено окупљање крај споменика на месту формирања бригаде. Минутом ћутања одата је почаст  свим погинулим  борцима Осме српске бригаде. 
Говор је одржала председница општине Трговиште Миљана Стојановић Златковић у коме је нагласила да „без поштовања прошлости нема ни будућности“.
Венце су положиле делегације: Општина Трговиште, председница Миљана Златковић Стојановић са сарадницима, Министарство одбране и Војске Србије, бригадни генерал  Новица Петровић са сарадницима, Полицијска управа Трговиште, Град Врање, СУБНОР-а Србије, председник Скупштине Мирољуб Стојчић са сарадницима, СУБНОР-а Трговиште и други. Комеморативна свечаност завршена је почасним плотуном почасном јединицом 4. бригаде Копнене војске Србије.
У наставку обележавања одржана је Свечана академија у Дому културе. О Осмој српској бригаде и њеном борбеном путу говорио је Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а Пчињског округа. У свом исцрпном излагању Стојчић је подсетио да је бригада при формирању у строју имала око 600 бораца, а до краја рата број бораца нарастао је на 2000. Нажалост, у борби за слободу своје животе на олтар слободе положило је 563 бораца, практично сваки четврти борац.
На борбеном путу, дугом више од 5000 пређених километара, са око 90 већих и мањих битака, Осма српска бригада награђена је учешћем на Првој првомајској паради у Београду, а 1953. године Бригада је одликована Орденом братства и јединства са златним венцем, истакао је Стојчић, и остала у историји српског ратовања а посебно на југу Србије као једна од најуспешнијих бригада.
Општина Трговиште је добила признање од стране Савеза удружења бораца народноослободилачких ратова Србије. Председница општине се захвалила:  „ВЕЛИКО ХВАЛА за допринос у развијању и осавремењивању традиција ослободилачких и одбрамбених ратова и очувању тековина антифашистичке борбе Србије“.
Свечана академија завршена је уручивањем највиших признања Општине Трговиште: Бригадном генералу Новици Петровићу, команданту 4. бригаде Копнене војске Србије, бригадном генералу у пензији Слободану Стопи, претходном команданту 4.бригаде и Мирољубу Стојчићу, председнику Скупштине СУБНОР-а Србије.
 

Претражите вести

НАТАША МАНАСИЈЕВИЋ

Председница општине Трговиште

email

БРАТИСЛАВ КРСТИЋ

Заменик председнице општине

email

НЕНАД КРСТИЋ

Народни посланик

email

Општина Трговиште

place Краља Петра Првог 4 Трговиште, Србија

local_phone +381 17/452-207, +38117/452-710, +381 17/452-203

email kabinetpredsednika@trgoviste.rs

local_printshop 017/ 452 709

access_time Понедељак - Петак 07:00 - 15:00

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

​​​​​​​

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %